تجزیه و تحلیل عوامل خارجی مؤثر در نظام آموزش و پرورش تایلند
دکتر “Kriengsak Chareonwongsak”
محقق و دانشمند ارشد مرکز آموزش کسب و کار دانشگاه هاروارد
برای تقویت نظام و سیستم آموزشی تایلند میبایست یک پایگاه اطلاعات دقیق جهت تجزیه و تحلیل و استخراج عوامل مؤثر آن تأسیس شود.
در این مقاله سعی بر این بوده که 5 عامل خارجی مهم و تأثیرگزار در نظام آموزش و پرورش تایلند مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد که عبارتند از:
1-عوامل تکنولوژیکی:
امروز پیشرفتهای فناوری نقش مهمی در دنیا دارد و رقابتهای با سرعت بالا در این زمینه مشاهده می شود . این نوع پیشرفتها قطعا در تعیین سطح و کیفیت نیروی کار آینده مؤثر خواهد بود. امروزه فناوری اطلاعات، حمل و نقل، تولید، فناوری نانو، بیوتکنولوژی و… پیشرفتهای پیدرپی دارد که این پیشرفتها موجب افزایش رقابتهای کشورها است. بنابراین باید دانشفناوریهای جدید و به روز را افزایش داد تا نظام آموزش و پرورش از طریق همگام شدن با تحولات تکنولوژیک به روزرسانی شود.
2-عامل اقتصادی
عامل اقتصادی در بازار کار و دانش مؤثر است، چون برای تعیین نوع نیروی کار اقتصاد جدید با فناوریهای جدید رقابت دارد که در این صورت باید تحقیق و توسعه محقق شود. بنابراین در نظام آموزشی میبایست نیروی کار و انسانی در امر تحقیق توسعه یابد تا نوآوریها با کیفیت بالاتر برای بهبود نظام اقتصادی مثل آزادسازی تجارت و سرمایهگزاری که باعث نقل و انتقال کالا و جذب سرمایهگزاری خارجی می شود، شکل گیرد و کشورها در این حوزه ، نه تنها رقابتها را کاهش نمیدهند بلکه برای ارائه محصولات با کیفیت بهتر و بیشتر به رقابت می پردازند. این امر ، نیاز به نیروی کار ماهر با مهارتهای متنوع دارد؛ مثل دانشفناوری جدید، مدیریت، زبان خارجی و… که این وظیفه اجرائی آموزش و پرورش است که به منظور بهبود کیفیت توانائیهای مردم اقدام نماید.
3-عامل بوروکراسی
اصلاحات در نظام آموزش سابق ، سخت و دشوار حرکت کرده است ، به جهت اینکه دیوانسالاری و تمرکز گرائی ، مانع اصلی بوده است و این ناشی از تأخیر در هماهنگیها بوده است . چون در دیوان سالاری تایلند، بخش ها بایکدیگر هماهنگی و همکاری ندارند و همین باعث می شود که تصمیم گیری در تمام کارها به بخش مرکزی سیستم اجرائی فرستاده شود. تغییر چنین نظامی که قابلیت انعطاف پذیری را ندارد ، بسیار سخت و دشوار است .
4-عامل سیاسی
گفته شده ، موفقیت یا شکست در اصلاحات و یا توسعه نظام آموزش و پرورش ، بیشتر به نظام سیاسی وابستگی دارد تا به سازو کارهای داخلی آن .
اما در نظام سیاسی تایلند موانع جدی وجود دارد که موجب عدم موفقیت یا شکست در اصلاحات و توسعه نظام آموزشی می گردد، و آن موانع عبارت است از:
- تعویض وزیر آموزش و پرورش در اغلب دورهها
این بی ثباتی باعث شود که در اجرای سیاست های توسعه آموزشی گسست صورت گیرد و کسی که به این سمت منصوب می شود در واقع در راستای اهداف سیاسی خود فعالیت نماید علاوه بر اینکه این افراد غالبا تخصص لازم در زمینه آموزش و پرورش را نیز ندارند.
- تضاد و یا ناهمخوانی بین سیاست توسعه آموزشی و اهداف سیاسی
چون غالبا هدف سیاستمداران کسب اکثریت آرا است لذا به اهداف و سیاست های بلند مدت توسعه آموزشی کمتر توجه و اهمیت نشان می دهند. سیاستمداران بیشتر به اهداف کوتاه مدت و مقطعی توجه دارند تا بتوانند دوباره در انتخابات رای اکثریت را بگیرند و مجددا انتخاب شوند. و این یک مانع جدی در توسعه نظام آموزش و پرورش تایلند بحساب میآید.
- عامل فرهنگی
جامعه تایلند دارای شرائط اجتماعی و فرهنگی خاصی است که این شرائط مانع پیشبرد و بهبود نظام آموزش و پرورش میشود، آن موانع عبارتند از:
– عدم تعامل فرهنگی
در حال حاضر جامعه تایلند فاقد همبستگی و همدلی بین مردم و دولت است و لذا مردم ، نظام آموزش و پرورش را مرتبط و مختص به دولت می دانند.
– توجه بیشتر به سرگرمی و راحت طلبی
اغلب مردم تایلند به سرگرمی و راحتی توجه ویژه دارند .کمتر کسی به مسئله آموزش و پرورش توجه می کند و این یک مانع جدی در بهبود مسئله آموزش و پرورش بحساب میآید.
– عدم توجه به ایدهها و گوش دادن به نظرات دیگران….
همه عوامل ذکر شده عوامل اصلیاند که نهاد مربوطه باید به آن اهمیت دهد و برای توسعه نظام آموزش و پرورش تایلند آن را مورد تحلیل، بررسی و برنامهریزی قرار دهد. خصوصا عامل سیاسی را ؛ که نقش مهمتری در توسعه و بهبود نظام آموزش و پرورش دارد و اگر حتی عوامل دیگر هم توسعه یابد ولی این عامل به حال خود واگذار شود ، امکان توسعه عوامل دیگری سختتر خواهد بود و شاید نتوان به موفقیت کافی در این مورد دسترسی یافت.
عامل سیاسی همانند آب است که مایه حیات، رشد و ثمربخشی با کیفیت توسعه نظام آموزش و پرورش است و اگر در این مورد با کمبود آب مواجه شویم ، قطعا این درخت پژمرده خواهد شد و هیچ پیشرفتی نخواهد داشت.
منبع : http://www.kriengsak.com/node/1040 برگرفته از ترجمه وب سایت رایزنی فرهنگی بانکوک